Interview Grenadier Mert 
Geschreven door Gusta en Noa

10 mei 1940 is een belangrijke dag geweest en ook best wel een zwarte dag in onze geschiedenis, het is wel vreemd om hier nu te zijn. 

Welke werkzaamheden zijn er nu?   
In het leger vinden er een hele hoop werkzaamheden plaats, we opereren ook nog in bijvoorbeeld in Irak of bijvoorbeeld Afghanistan. 

Hoe zijn het nu zijn als het 10 Mei 1940 was? 
Als het nu 10 mei zou zijn zou het best wel een heftige nacht zijn, daar hebben de Duitsers over ons heen gevlogen om de koningin te halen en dat is hier waar onze school nu staat gebeurd, Hij denkt dat het een hele zware dag zou zijn 

Wat zijn de verschillen in de werkzamenheden van toen vergeleken met nu?                                                                       
In de basis zijn de werkzaamheden hetzelfde zoals Nederland beschermen, het grootste verschil zijn de technieken en tactieken en alle apparatuur. 

Wat zijn uw favoriete technieken?                                              
Zijn favoriete techniek zijn de drones om zijn tegenstander te kennen en er niet persongeluk langs komen, of te verassen of misschien te ontwijken. 

Hoe zou u toen gehandeld hebben in 1940?                           
Ik krijg opdrachten en zou dat toen en nu doen maar het zou wel anders zijn omdat er nu andere middelen zijn. 

Zijn er momenteel bijzondere dingen gebuerd die u nooit zal vergeten?                                                                               
Ik zou deze periode noot vergeten door het Corona natuurlijk maar alles wat ik heb meegemaakt zal mij altijd bijblijven of bijvoorbeeld mijn opleiding. 

Wat is een voorbeeld van oefeningen?                                   
Bijvoorbeeld een oefening in Belize dan zitten we midden in de jungle om ons voor te berijden of in Oostenrijk waar het heel koud is, het aller bijzonder is om uit een goedwerkend vliegtuig te springen, wel altijd eng natuurlijk. Het gaat in fases het is niet je zit en staat ineens en loopt eruit, 6 minuten voor we eruit springen zijn we al aan het voorbereiden, aanhaken, zorgen voor controle, onder een kilometer gedropt, parachute meteen uit, kaatste minuut klopt alles. Als het moment zo ver is neem je alles door alle stappen je haatslag is super hoog. Als militaire ben ik er 53 keer uit gesprongen.  

Is er wel eens iemand gewond geraakt?                              
Gelukkig niet er is altijd een reserve parachute als de hoofdparachute niet uitklapt kan de andere altijd maar er zijn zeker wel mensen die gewond raken. 

Wie is uw voorbeeld/inspiratie die heeft gevochten op 10 Mei 1940?                                                                              
Reserve machiments kapitein Wilhem Otto Julius Butger is zijn voorbeeld/inspiratie die op bijzondere wijzen leiding heeft gegeven, hij heeft eigenlijk zichzelf geofferd om goed te leiden. Ik vind het zeer memorabel. 

Hoe is dagelijks leven op een uitzending?                             
Ook het dagelijks leven op een uitzending is elke dag anders, het enige verschil is je bent daar 6 maandenbezig met 1 missie. Maar daar heb je elkaar voor zodat we met zijn alle in dezelfde mindset blijft.  wat houd dat in? Dat ik mijzelf op bepaalde momenten minder zielig vind. Het blijft een uitdaging, maar de mindset zorgt dat je meer aan het doel denkt dan aan luxe 

Wat vindt u van het verzet en de Nazi’s?                                  
Ik ben tegen wat de Nazi en wat ze deden maar anderzijds kan ik ook wel begrijpen dat sommige militairen helemaal niet wisten wat ze deden. Want weigeren mag niet zomaar. Ik ben tegen wat de Nazi en wat ze deden maar anderzijds kan ik ook wel begrijpen dat sommige militairen helemaal niet wisten wat ze deden. Want weigeren mag niet zomaar. Nu mogen mensen gelukkig goed nadenken en weigeren kan alleen als je er echt goed over na hebt gedacht bijvoorbeeld als iemand vind dat er te veel mensen levens van weg gaan dat hij mag weigeren. 

Hoe zou u denken als u 11 jaar was en de 2e Wereld Oorlog had meegmaakt?                                                                           
Als ik 11 jaar was en de 2e wereld oorlog had meegemaakt had ik gedacht dat het echt verschrikkelijk is en het enige wat ik daar over kan zeggen is dat ik ontzettend veel respect heb voor de mensen die Nederland na de 2e wereld  oorlog hebben herbouwd om er voor te zorgen dat er weer een werkende Den Haag en Rotterdam is. 

Hoe visualiseert u de werkzaamheden van de Slag om Ypenburg?                                                                                         
Ik visualiseer hun als altijd klaar staan en heel erg moedig 

Wat is het gevaarlijkste wat u ooit heeft gedaan op een missie?                                                                                            
Het gevaarlijkste dat ik ooit heb gedaan is een inzet waarvan we eigenlijk wisten dat de vijand daar zou zijn. Dat de vrijheid van dat dorpje zo erg werd geknepen hebben ze de mensen geholpen maar ze zijn aangegrepen toen ze terug kwamen op het kamp en toen was er een groot gevecht en dat was schrikken, misschien is dat vergelijkbaar met 10 mei de slag om Ypenburg. Dat de mensen het niet hadden verwacht maar toch klaarstonden. 

Geef een reactie